Välkommen till Bygderådet i Mellösa
Mellösa Bygderåd bildades i mars 2018 och har sedan dess arbetat för att ta tillvara på de fantastiska möjligheter som bygden erbjuder samt verkat för att människor, verksamheter, föreningar och företag ska växa och utvecklas.
Vi är en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden. Vi arbetar med syftet att skapa förutsättning och delaktighet för alla som bor här. För att göra det på bästa sätt så samverkar vi med Bygdenätverket, Flens kommun, lokala föreningar, företag och privatpersoner i och omkring Mellösa
Lite om Mellösa
Fantastiska möjligheter
Mellösa har fantastiska möjligheter till ett härligt liv. Omgivningar runt Mellösa är slående vackra med öppna böljande landskap och ekbackar. Du tar dig enkelt till jobb eller nöjen i omkringliggande större städer och når både Stockholm, Nyköping, Norrköping och Eskilstuna inom en timme med tåg. Det gör Mellösa till en väldigt central position att utgå ifrån. Eller stanna vid. Mellösa är en plats att trivas på!
Kyrkbyn, ett riksintresse
Mellösa kyrkby rymmer spännande arkitektur, såsom kyrkan med anor tillbaka till medeltiden. Utefter den slingrande vägen ligger även ett flertal äldre träbyggnader varav Domargården är en. Den används av hembygdsföreningen och somrarnas kaféverksamhet med tillhörande utställningar och musikevenemang torde vara det mest omtalade evenemangen, i konkurrens med den otroligt stämningsfulla julmarknaden på samma plats men ett halvår senare. Inom kyrkbyn ryms även flera generationers skolbyggnader.
Harpsund
Harpsund är kanske mest känt för sin eka men till den hör även en fantastisk herrgård. Där har Sveriges regeringar haft många överläggningar med svenskt näringsliv och organisationer. Flera av värdens stora ledare har också besökt Harpsund. En del har fått ro den berömda ekan. Harpsund är också rekreationsbostad till statsministern. De nuvarande byggnaderna uppfördes på 1600-talet och sedan de donerades av Carl August Wicanders 1952 har Harpsundsnämnden hand om jord- och skogsbruk och Statens fastighetsverket äger byggnaderna.
Skola & Förskola
Kyrkskolan med sin huvudbyggnad från 1930 ligger omsorgsfullt placerad i en vacker miljö. Skolgården är stor och bjuder in till omväxlande, stimulerande och rolig lek. Inte minst Tallbacken genererar många upptäckter av fysikens lagar. Kyrkskolan har verksamhet för fsk - årsk 6 och ett elevantal som ligger runt 115 barn. 2023 fattades ett närmast enhälligt beslut i Kommunfullmäktige att renovera skolan. Tomtebo är Mellösas förskola och ligger i villakvarteren vid en återvändsgata. Platsen utmärks av ett lugn och fina utemiljöer med skog inpå knuten. Tre hemvisten: Månen för barn mellan 1–3 år. Solen och Stjärnan för barn 3–5 år.
Vad händer i Mellösa?
Årsmöte i Bygderådet
Enligt stadgarna ska Årsmötet hållas före utgången av mars månad varje år. Kallelse skickas ut via mail, annonseras på hemsidan och på anslagstavlor. Årsmötet är en viktig del av föreningens verksamhet och vi brukar försöka få till någon del där vi samtalar om ett aktuellt ämne eller informerar mer i detalj om något som är på gång.
Valborgsmässofirande
Valborgsmässofirande samordnas med Mellösa Hembygds- och Kyrkokör. Firandet sker på skolgården med sång från skoltrappan, tal och majbrasa. Dryga hundratalet personer brukar även passa på att fika, äta korv och umgås.
Besöksvecka
Aktivitet som genomförs första gången 2024. Aktiviteter för alla åldrar. Vi hoppas det blir en tradition.
Julmarknad
Första advent varje år är det dags för Julmarknad i Mellösa kyrkby. Den arrangeras av Mellösa Bygderåd, Hembygdsgården (eller Hembygdsföreningen?) och Mellösa församling. Besökarna tar sig mellan Församlingshemmet, Domargården och Nyströmsstugan där hantverk och mat säljs. Sångframträdande från barn- och ungdomskören samt korv och fika är annat som förgyller tillfället.
Julgransplundring
Julgransplundring genomförs årligen i samband med Tjugonde dag Knut. Dans kring granen och fika i Mellösagården lockar många barn och deras föräldrar. Vi brukar få hjälp av duktiga folkmusiker att hålla uppe stämningen.
Klädbytardag
Två gånger om året samlar vi ihop till klädbytardag i samarbete med Naturskyddsföreningen. Mellösagården lämpar sig otroligt väl för detta med sina stora ytor och uppdelningen mellan sal och mindre rum. I det mindre rummet kan man med fördel koppla av med en kopp kaffe och umgås lite eller be om smakråd. Principen är att du byter plagg mot plagg, inga pengar inblandade.
Några bilder tagna av oss som bor här
Pärlor i Mellösa
Badplats vid Mellösasjön
Strax bakom kyrkan finner du Mellösabadet. Ett mysigt litet bad perfekt för familjer med små barn men även för de äldre. Nytt från sommaren 2016 är den badflotte som tillkommit som ligger ca 20 meter ut från bryggan.
Turebergsgrottan
Turebergsgrottan är en förkastningsspricka, vars förgreningar bildar gångar och kamrar i berget. Två öppningar leder in i grottan, en från väster och en från öster. Den västra ingången leder till en rymlig klippgång från vilken man kommer in i grotthålan som ligger ungefär två meter längre ner.
Herrgölet skans
Vid Herrgölet skans på stavsvägen ligger en av Mellösas tre fornborgar. De andra två finns vid Ulvsund vid Mellösasjön och Kramnäs mittemot St. Remna vid Nedingen. Man tror att samtliga är från 400 –600 e. Kr.